Przechowywanie mleka mamy - jak bezpiecznie chłodzić, mrozić i podawać odciągnięty pokarm dziecku

Jak bezpiecznie przechowywać mleko mamy?


Jesteś mamą karmiącą. Doskonale wiesz, że twój pokarm to cenny skarb, który jest kluczowy dla rozwoju twojego maluszka. Jesteś przekonana, że to najbardziej wartościowy pokarm, który jest najlepszą inwestycją w zdrowie twojego dziecka. Najchętniej karmiłabyś długo i wyłącznie piersią. To zrozumiałe.


Życie jednak postawiło cię w sytuacji, w której będziesz musiała zdecydować się na chwilową lub nieco dłuższą rozłąkę z maleństwem. Masz zaplanowany zabieg w szpitalu, musisz już wrócić do pracy, regularnie podejmujesz jakąś aktywność, albo najnormalniej w świecie pragniesz od czasu do czasu urwać się z domu, czy odespać kolejną nieprzespaną noc. 


W każdej sytuacji, która zaburzy przystawienie dziecka do piersi na jego żądanie możesz zadbać o to, by nawet podczas rozłąki możliwe było nakarmienie dziecka twoim pokarmem.


Odciągaj pokarm! Stwórz swoje zapasy na „wszelki wypadek”!


Odciągnięte mleko zachowuje większość swych drogocennych właściwości i zawsze będzie najlepszym pokarmem dla twojego malucha. 


Aby jednak mieć 100% pewności, że odciągnięty pokarm jest bezpieczny musisz zachować ostrożność i znać prawidłowe procesy jego przechowywania i podawania. 

Przechowywanie mleka mamy Medela


Pojemniki do przechowywania pokarmu

Istnieje wiele rodzajów pojemników służących do przechowywania pokarmu kobiecego. Różnią się one formą, pojemnością, czy materiałem wykonania. Wśród tych najbardziej popularnych wymienić należy choćby woreczki (Medela, Ameda), butelki, a także specjalne naczynie do przechowywania siary. Wszystkie proponowane przez wiodące firmy akcesoriów wspomagających karmienie naturalne propozycje są idealnym rozwiązaniem dla mam, ponieważ są wykonane z bezpiecznych materiałów, mają odpowiednią pojemność i przydatną miarkę do określenia ilości odciągniętego pokarmu. Bardzo często są one tworzone tak, by od razu były kompatybilne z laktatorem, a niektóre z nich po dołączeniu smoczka stają się normalną butelką do karmienia. Wszystko po to, by jak najbardziej ułatwić tobie życie. 

Oczywiście nie musisz z nich korzystać. Możesz przecież używać zwykłych plastikowych, czy szklanych pojemników. Musisz jednak być pewna, że są one wykonane z bezpiecznych materiałów i nadają się kontaktu z żywnością. 

Niezależnie jednak od tego, czy zdecydujesz się na pojemniki dedykowane mamom karmiącym, czy też na zwykłe naczynia muszą one być każdorazowo dobrze umyte i zdezynfekowane. O poprawnym czyszczeniu akcesoriów do karmienia piersią przeczytasz w artykule  "Sterylizator, gotująca woda, zmywarka, a może mikrofalówka - jak bezpiecznie czyścić laktatory i akcesoria do karmienia piersią. 


Pamiętaj, że do przechowywania pokarmu dla wcześniaków i dzieci chorych pojemniki muszą być szczególnie szczelne. Najlepiej, by były one jednorazowego użytku. 


Przechowywanie pokarmu mamy

Okres przechowywania pokarmu zależny jest od miejsca, w jakim ustawisz pojemniki oraz temperatury, w jakiej się znajdują. Pamiętaj, by zawsze opisać butelki lub torebki, umieść na nich informację o ilości mleka oraz datę odciągania. 

Przechowywanie mleka mamy Ameda


Temperatura pokojowa

Świeżo odciągnięte mleko jest dla dziecka zawsze najlepsze, ponieważ zachowuje większą część swoich cennych wartości. Nie wystrasz się, jeśli odciągnięte mleko ma inny niż zwykle kolor - zależy on od etapu laktacji, a także przyjmowanych przez ciebie leków. Jeśli karmisz dziecko często i masz pewność, że wykorzystasz odciągnięty pokarm w ciągu tego samego dnia - nie wkładaj go do lodówki, tylko umieść w ciemnym miejscu na blacie kuchennym, daleko od źródeł ciepła. Jeśli temperatura pomieszczenia nie przekracza 20 stopni to możesz mleko podać nawet po upływie do 8-10 godzin. Jeśli temperatura jest wyższa, najlepiej zużyć je w ciągu 4 godzin. 
Przechowywanie mleka mamy Medela


Lodówka

Jeśli decydujesz się na przechowywanie w lodówce pamiętaj, by ustawić pojemnik w jej głębi, gdzie wahanie temperatury są najmniejsze. Tak przechowywany pokarm można wykorzystać w ciągu 8 dni, a jeśli go nie użyjesz, możesz zamrozić. Pamiętaj, że odciągnięte mleko zachowuje więcej wartości jeśli jest przechowywane w lodówce niż zamrażarce.

Możesz dodawać kolejne porcje mleka do tej już umieszczonej w lodówce, ale muszą być one uprzednio schłodzone. 


Zamrażarka

Okres przechowywania mleka w zamrażarce zależny jest od jej rodzaju. Jeśli mówimy o zamrażarce, która jest częścią jednodrzwiowej lodówki możesz przechowywać pokarm do 2 tygodni. Butelki, czy woreczki należy umieścić w jej głębi, gdzie temperatura się nie waha. 

W zamrażarce, która posiada oddzielne drzwi mleko może być przechowywane około 3-4 miesięcy. Natomiast w głębokim zamrażalniku, w którym temperatura wynosi około -18 stopni nawet 6 miesięcy. 

Do znajdującego się w zamrażarce pojemnika możesz dodać świeżą porcję, ale musi ona zostać uprzednio schłodzona w lodówce. Pamiętaj jednak, że łatwiej będzie tobie rozmrozić małe porcje mleka. Musisz mieć pewność, że pojemniki, w których mrozisz pokarm jest odpowiedni dla niskich temperatur. Zawsze zostaw wolną 1/4 pojemności naczynia, ponieważ przy mrożeniu mleko zwiększa swoją objętość. 


Podawanie

Świeży pokarm nie wymaga podgrzewania, ale zawsze należy go delikatnie wymieszać, ponieważ się rozwarstwia. 

Rozmrażaj mleko zawsze w lodówce. Trwa to około 12 godzin, a przechowywać możesz je jeszcze  w lodówce do 24 godzin, w temperaturze pokojowej natomiast do 4 godzin. Nigdy nie rozmrażaj mleka w temperaturze pokojowej. Rozmrożonego podgrzanego pokarmu nie możesz użyć ponownie. Nie możesz także ponownie mleka mrozić. 

Nie rozmrażaj, ani nie podgrzewaj mleka w kuchence mikrofalowej, ani we wrzącej wodzie. Odpowiednia temperatura to 30-36,6 stopni Celsjusza. Pojemnik z pokarmem umieść w misce z ciepłą wodą.

Może zdarzyć się, że mleko będzie pachniało dla ciebie nieco inaczej. Jest to proces naturalny i możesz być pewna o jego świeżość, o ile oczywiście zastosowałaś się do wszystkich powyższych wytycznych. 

Nigdy nie wyrzucaj mleka! Pamiętaj, że możesz je zużyć np. do kąpieli. 


Transport

Jeżeli przewozisz mleko pomiędzy miejscem pracy a domem lub żłobkiem, skorzystaj z torebki chłodzącej z wkładami.2 Więcej informacji na temat odciągania i przechowywania pokarmu poza domem znajdziesz w naszym artykule na temat odciągania w podróży.

Najlepiej transportować mleko w specjalnych torbach wypełnionych żelowymi chłodzącymi woreczkami. 

Do utzrmania teperatury w przenosnej lodówce nie stsować lodu. Trzeab pamiętać, że mleka ma nizśzą temperaturę zamarzania niż woda. 


Najważniejsze:

1. Dobrze umyj ręce przed rozpoczęciem robienia czegokolwiek.

2. Używaj szklanych lub plastikowych pojemników, niezawierających BPA.

3. Na każdej porcji mleka opisz datę, godzinę i ilość mleka, zażywane lekarstwa oraz informację, jeśli akurat zjadłaś coś po raz pierwszy. 

4. Pamiętaj, że sposób przechowywania i sterylizacji dla wcześniaków oraz dzieci chorych jest inny niż u dzieci zdrowych, urodzonych o czasie. 


przechowywanie mleka matki

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć